Kuvassa etualalla Jollas Instituutin Peili-valmentajat Susanna Vinkka ja Heidi Maisonen, takana Taina Rämö-Korpinen ja Niina Reina Integrosta.
Valitsemme vuosittain Peili-valmentajaksi ammattilaisen, joka on hyödyntänyt työssään ansiokkaasti Peili-käyttäytymisprofiilia. Vuoden 2018 Peili-valmentajiksi nousivat huikealla saavutuksellaan Jollas Instituutissa työparina toimivat Heidi Maisonen ja Susanna Vinkka.
Susanna Vinkka ja Heidi Maisonen ovat valmentaneet liki 500 HOK-Elannon esimiestä Peili-käyttäytymisprofiilin avulla Virettä duuniin -hankkeen osana vuosien 2017-2018 aikana. Heidän valmennustapansa aktivoi jokaisen osallistujan pohtimaan omaa vuorovaikutustyyliään arjen kohtaamisissa – pöydät on siivottu pois ja yhdessä istutaan ympyrässä pohtimassa onnistuneen vuorovaikutuksen avaimia.
Susanna Vinkka ja Heidi Maisonen ovat molemmat toimineet S-ryhmälle valmennuspalveluita tarjoavassa Jollas Instituutissa valmentajina jo 7 vuotta ja he ovat kumpikin koulutukseltaan työnohjaajia. Molemmat ovat myös työskennelleet S-ryhmän muissa tehtävissä ennen valmentajaksi siirtymistään.
Heidin ja Susannan puheesta hersyy tekemisen ilo, inspiraatio ja into jalostaa Peili-valmennusta kerta kerralta paremmaksi, kun he kertovat kokemuksistaan. Heidi Maisonen kertoo, että jokainen Peili-päivä on kuin eräänlainen ihmislaboratorio, sillä valmiita vastauksia ei anneta, vaan ryhmä itse tuottaa oivallukset ja esimerkit oppimisen tueksi. Susanna Vinkka toteaa, että työnohjaajan taidot auttavat heitä valmentajina saaman aikaan muutosta osallistujien arjessa. Valmennukseen osallistuvat johtajat ja esimiehet puolestaan helpottuvat monesti: ”Ai tääks se juttu olikin, ihmiset vaan ovat erilaisia!”
Mikä ratkaisee tämän päivän työelämässä?
Kysymme Heidiltä ja Susannalta myös, mikä on tärkeää, merkityksellistä ja ratkaisevassa roolissa työelämässä ja työelämän valmennuksissa tänä päivänä.
– Tämän päivän työelämässä keskeistä on tehokkuusajattelu. Kaiken pitää olla tuloksellista. Se tuo mukanaan sen, että odotusarvo vuorovaikutustaitoja kohtaan kasvaa. Vuorovaikutukselle on vähemmän aikaa, mutta silti pitäisi mennä putkeen ja syntyä enemmän tulosta, painottaa Susanna Vinkka.
– Tärkeää on tulla kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi. Toivottavasti päälliköt pystyvät valmennuksen jälkeen vastaamaan paremmin oman työyhteisönsä tarpeisiin. Toivottavasti he ovat saaneet apua myös siihen, että tulevat itse nähdyksi ja kuulluiksi ja ymmärretyiksi omien esimiestensä taholta. Silloin vapautuu entistä enemmän energiaa työskentelyyn, mikä tuo tehokkuutta ja tuloksellisuutta, pohtii Heidi Maisonen
Molemmat vuoden Peili-valmentajat ovat yhtä mieltä siitä, että Peili-käyttäytymisprofiilin vahvuus on yksinkertaisuus, sillä monesti yksinkertaiset asiat ovat kaikkein vaikuttavimpia.
– Peilin avulla voi keskustella ihmisten kanssa tavallisesti, käydä aina ihmisen kokoista keskustelua. Asioita ei yritetä tehdä liian vaikeaksi, tuumaavat Heidi ja Susanna lähes yhteen ääneen.
Susanna Vinkka ja Heidi Maisonen ovatkin kertoneet omista kokemuksistaan Peili-käyttäytymisprofiilin käytöstä mm. Talouselämä-lehden Businessratkaisut julkaisussa ja HR-alan ammattilaisille suunnatussa valmennustyökaluja käsittelevässä webinaarissa.
Lue Susanna Vinkan ja Heidi Maisosen blogi Ihmisten erilaisuus ja onnistuneen vuorovaikutuksen avaimet?