Kirjoittaja: Peili-käyttäytymisprofiilivalmentaja Maria Pennanen, Co-founder, Accelerator Frankfurt GmbH
Start up -maailmassa painotamme tiimin merkitystä, eikä syyttä. Tiimi joko nostaa start up -yrityksen siivilleen tai kaataa sen. Menestys on kiinni tiimin kyvystä tehdä yhteistyötä ja tuottaa tuloksia paineen alla. Oman ja tiimin käyttäytymisen tuntemus sekä sokeiden pisteiden tunnistaminen auttavat löytämään ratkaisuja silloin, kun konflikteja syntyy. Ihmisten erilaisuus on hyvän tiimityön avain sekä polttoaine, jolla innovaatioita synnytetään, joskin muutos ja paras mahdollinen työskentely edellyttävät aina myös ponnistelua.
Sokeat pisteet
Työskennellessäni vuosia muutosjohtamisen ja tiimityöskentelyn kehittämisen parissa, olen törmännyt erilaisiin työkaluihin, joiden avulla prosessia voidaan edesauttaa. Erilaisia käyttäytymiseen pohjautuvia analyysejä löytyy useita. Itse olen havainnut Peili-käyttäytymisprofiilin olevan helppo ja nopeakäyttöinen työkalu, joka mittaa ulkoista käyttäytymistä itsearvion ja viiden tiimikaverin antaman arvion perusteella. Se on voimallinen työkalu, joka antaa realistisia oivalluksia omasta käyttäytymisestä. Palautteen pohjalta pystyy muuttamaan omaa toimintaansa entistä parempaan suuntaan.
Kohtaamiskyky ja luottamuksen rakentaminen
Neutraali ja tutkimukseen perustuva työkalu kuten Peili-käyttäytymisprofiili on hyvä lähestymistapa, kun käynnistetään innovaatiota, tiimityötä tai muutosprosessin läpivientiä. Kohtaamiskykypalaute, joka kuvaa kykyämme mukauttaa käyttäytymistämme erilaisten olosuhteiden ja ihmisten mukaan, antaa hyödyllistä tietoa kehitysalueistamme. Käyttäytymisemme vaikuttaa myös kykyymme rakentaa luottamusta muiden ihmisten kanssa. Luottamuksen rakentamisen taito onkin arvokas ja merkityksellinen kehittämiskohde, jota ei sovi unohtaa.
Havaintomme ovat todellisuutta
Muut ihmiset tekevät meitä koskevia olettamuksia käyttäytymisemme perusteella. Huolimatta siitä, ovatko nämä olettamukset oikeita vai vääriä, havainnot tehneelle henkilölle ne ovat todellisuutta. Käyttäytymisemme perusteella muut näkevät meidät joko luottamuksen arvoisina ja helppoina yhteistyökumppaneina tai täysin päinvastaisina. Hyvä uutinen on, että voimme muuttaa näitä havaintoja muuttamalla käyttäytymistämme. Emme voi muuttaa sitä, mitä olemme, mutta voimme oppia uusia tapoja käyttäytyä ja toimia vuorovaikutuksessa. Tämän seurauksena yhteistyö ja työskentely asiakkaiden, kumppaneiden, alaisten, esimiesten ja tiimikavereiden kanssa on entistä tuottavampaa, innovatiivisempaa sekä miellyttävämpää.